Even voorstellen, Jorit de Kruiff

Jorit de Kruijff (Personal Trainer)

Hoi, ik ben Jorit de Kruijff, 32 jaar oud en vader van twee mooie kinderen. Opgeleid als jurist – studie rechten en internationale betrekkingen in Groningen – maar er gedurende mijn loopbaan achter gekomen dat het helpen van mensen mijn grootste passie is. Ik ben daarom dan ook aan de slag gegaan als personal trainer en vitaliteitscoach; om mensen te helpen alles uit het leven te halen. Mijn werk als personal trainer combineer ik met mijn andere baan als beleidsadviseur bij de Nederlandse Sportraad.

Mijn begeleiding is altijd tweeledig. Want naast dat we aan de slag gaan met het bereiken van je doelen door middel van de training, leer ik je ook tools en handvatten aan, zodat je nadat we een tijdje hebben samengewerkt ook zonder mijn begeleiding zou kunnen. Tijdens mijn trainingen en begeleiding gaan we gezamenlijk op zoek naar hoe jij sport en gezondheid kan combineren met werk, gezin en sociale verplichtingen.

In mij vind je een coach die jou altijd bijstaat, ondersteunt en motiveert. Samen vieren we successen en balen we als het tegenzit. En al dat doen we door middel van goede trainingen met de nodige dosis humor.

Opleidingen

 • AALO Personal trainer
 • Chivo vitaliteitscoach (verwachte datum afronding juni 2018)

Werkervaring

 • Online personal trainer (zelfstandig)
 • Personal trainer (zelfstandig)
 • Personal trainer Basic Fit Overtoom Amsterdam Ladies only

Waarom eiwitten jou helpen afvallen

Eiwitten. Je hebt er vast weleens iets over gehoord. Je weet dat het onder andere in een ei zit. En dat bodybuilders vaak eiwitshakes gebruiken. Maar waarom zou jij nou eiwitten eten als je wilt afvallen? Wij laten het je weten!

 

Je weet inmiddels vast en zeker dat je een calorie-tekort moet creëren om af te vallen. Je gaat dus minder creëren eten dan je gewend bent. Waarschijnlijk denk je dan direct al “ja maar dan krijg ik toch honger?!”. En dat is dus precies wat niet het geval is. Mits je ervoor zorgt dat je de juiste hoeveelheden koolhydraten, vetten en… jaja daar komt tie: eiwitten binnenkrijgt.

Eiwitten geven je namelijk een vol gevoel. Bedenk je maar eens hoe je je voelt na een glas water of een glas melk. Of hoe je je voelt na een beschuitje in de ochtend of een bak kwark. Grote kans dat je na je glas melk of bak kwark vele malen voller zit dan na je glaasje water of beschuitje. Best handig toch, als je wilt afvallen die eiwitten?

Deel III: Gaan de goede voornemens dit jaar echt lukken?

Het laatstje blogje in de serie gaan de goede voornemens dit jaar echt lukken?!

Na te hebben beschreven waarom goede voornemens nuttig zijn en welke methode onze minste favoriet is, zijn we aangekomen bij de blog waarin we uitleggen welke methode wij het meeste toepassen en naar ons idee de meeste slaagkans heeft op de lange termijn.  

Deel II: Gaan de goede voornemens dit jaar echt lukken?!

Zoals we gisteren al aangaven in ‘'Gaan de goede voornemens dit jaar echt lukken” (https://www.visserhealthcoach.nl/blog/106-gaan-de-goede-voornemens-dit-jaar-echt-lukken

Gaan we in onderstaande tekst dieper in op wat voor jou beter zou kunnen werken om de goede voornemens daadwerkelijk te halen.


Uiteraard is het niet zo dat wij de wijsheid in pacht hebben om te zeggen dat dit de enige methodes zijn, maar naar ons idee zijn er slechts 2 opties voor het nastreven van je doelen. Een daarvan behandelen we vandaag, dit is overigens voor mij de minst gekozen methode en minst ideale op lange termijn. Gaan de goede voornemens dit jaar echt lukken?!

Het is bijna zover! Oudejaarsavond is vaak een avond waarop nog een keer volgooien met alcohol, eten of nog even het laatste pakje sigaretten opmaken voordat we beginnen met de goede voornemens. Maandag 1 januari is namelijk de dag dat we er allemaal massaal voor gaan! Ja, dit jaar gaat het echt gebeuren!


Hierbij wat voorbeelden van ultieme klassiekers:

‘’Dit jaar ga ik die 10 kg kwijtraken’’ 

‘’Minimaal 3x per week naar de sportschool, wat ik wil mij fitter en energieker voelen’’

‘’Ik wil in mei in bikini/ zwembroek passen’’

‘’Minder alcohol dit jaar, stoppen met roken en gezonder leven’’


Maar dan gebeurt het volgende: het is 2 januari. Daar gaat ons doel om gezonder te eten en om minder te drinken. Er is namelijk een borrel op je werk dus die borrelnootjes en dat extra drankje is nog wel geoorloofd. Voor je het door hebt is het ineens 31 januari zonder dat er iets is veranderd en zo stopt dan ook 75% van de goede voornemens.

Even voorstellen: Nieuwe trainer Hakan

Vanaf januari 2018 zal ons team versterkt worden met een nieuwe trainer! 

Oud topsporter Hakan Bayram zal ons team komen versterken en wij zijn erg blij dat hij bij ons aan de slag wilt. 

Hakan welkom in ons team en veel werkplezier! 
Hieronder meer informatie over Hakan. 

Ben jij nieuwsgierig geworden of wil je meteen met Hakan aan de slag, neem dan contact met ons op!

Team Visser Health Coach

Zijn er voordelen van cardio op een lege maag?

Vorige keer hebben we op onze facebookpage al een artikel geplaatst over de onzin van de vetverbrandingszone. De term die vroeger vaak werd gebruikt om meer vet te verbranden door aan cardio te doen op een lage hartslag, dit zou namelijk meer vet verbranden waardoor je sneller afslankt.

Om deze reden zie je helaas nog steeds veel mensen cardio doen terwijl zij nog niet gegeten hebben. De achterliggende gedachte is dat de glucosevoorraad op is wanneer je een lege maag hebt, waardoor je sneller vet verbrandt.

Theoretisch gezien is dit waar, maar deze stelling is ietwat kort door de bocht. Er zijn meerdere aspecten van belang. In dit blog leggen wij uit waar je precies rekening mee dient te houden.Een contract met jezelf

contract met mezelfZo dan! Wat is het jaar voorbijgevlogen. We zitten met drie keer knipperen gewoon alweer in november. De meeste mensen gaan aan het eind van het jaar aan de slag met hun goede voornemens. Drie keer raden wat er in dat lijstje vaak naar voren komt: meer sporten en minder eten. Je hoeft denk ik maar een keer te raden wanneer die goede voornemens in gaan…. Juist. Pas op 1 januari. 

Maar hallo?! Waarom pas dan? Wat is dat nou voor gek gedrag? Kunnen we met z’n allen pas aan een gezonder leefpatroon beginnen zodra er in je agenda staat: 1-1-2018? Is het de witte bladzijde die ruimte biedt voor veranderingen? Is het dat je nu nog even alle remmen losgooit om op 1 januari het compleet 180 graden anders aan te pakken? Ik kan mij niet voorstellen dat je zin hebt om een nummertje te trekken bij de sportschool om je kerstkilo’s eraf te trainen. Dus laten we het dit jaar even anders aanpakken.

Waarom trainen alleen bijna nutteloos is voor gewichtsverlies

Als we gewicht willen verliezen, gaan we massaal met zijn allen naar de sportschool op 1 januari. We gaan wat vaker sporten en uiteindelijk vallen we wat af. Maar niet zo veel als we graag zouden willen. Helaas moeten we je nu dan ook vertellen dat sporten eigenlijk best wel nutteloos is voor gewichtsverlies.

Dit is waarom je absoluut de battle rope moet toepassen in je workout

Zodra je ermee bezig bent merk je waarschijnlijk al: het is enorm zwaar. Het trainen met de touwen is al een workout op zichzelf en een absoute aanrader bij het samenstellen van een zo effectief mogelijke training. Binnen Visser Health Coach zijn we gek op de battle rope, omdat we hiermee de progressie bevorderen bij het behalen van diverse doelstellingen. Je moet het eigenlijk zien dat mede door de battle rope met minder tijd, meer kan worden behaald dan met een gewoon weg fitness rondje.

In dit blog vertellen we je dan ook graag wat precies de voordelen zijn en wat de battle rope doet voor je lichaam.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kent het vast wel. Je komt moe uit werk en dan moet je nog bedenken wat voor maaltijd je op tafel gaat zetten. Alsof dat nog niet genoeg hoofdpijn bezorgt, mag je jezelf daarna door een file in de supermarkt worstelen om tot slot als kers op de taart iets te fabriceren a la masterchef.

Het is dan ook een aanlokkelijke gedachte om iets lekker simpels op tafel te knallen. Een voorbeeld hiervan is een magnetron- of stoommaaltijd of een of een ander diepvriesgoedje wat je kunt bewaren tot eind 2018. Niet al te gezond dus. Gelukkig kan het anders. Mealprepping biedt uitkomst.

Mealprepping

Mealprepping houdt in dat je de maaltijden voor de volgende dag, meerdere dagen of meteen voor de hele week klaarmaakt. Door je maaltijden voor te bereiden bespaar je jezelf een hoop hersenspinsels, files in supermarkten en kookavonden. Als je op een dag dat het jou het beste uitkomt meteen alle maaltijden voor die week inplant, weet je precies wat je eet waardoor je controle hebt over je voeding.


Stappenplan
We zien vaak dat mensen uit gemak de hele week hetzelfde eten voorbereiden. Nu is het natuurlijk nogal logisch dat je op dag drie de spruiten en bieten helemaal zat bent en om te voorkomen dat jij dadelijk ook in een smakeloze mealprep-fase beland, geven we je hierbij wat tips.

Stap 1:  Noteer hoe jouw dagelijkse ochtenden, middagen en avonden eruit zien. Bedenk waar, wanneer je wat gaat eten en wat je daarvoor nodig hebt (stille hint: dat wat je niet in huis haalt, eet je niet op).

Stap 2: Noteer in agenda voor aankomende maand wanneer je de boodschappen gaat doen.  

Stap 3: Noteer in je agenda wanneer je je eten gaat klaarmaken voor de aankomende dagen. Tip: Kook een maaltijd voor meerdere personen zodat je al wat gerechten klaar hebt liggen. Vries desnoods wat maaltijden in mocht je niet elke avond thuis eten. Of kook bijvoorbeeld alvast meerdere eitjes voor je dagelijkse ontbijt en leg je fruit klaar.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust even contact op met …

We helpen je graag.

Voeding is Topsport – Failing to plan is planning to fail.

Deze 7 tips helpen je gezond en verantwoord af te vallen

Deze 7 tips helpen je gezond en verantwoord af te vallen

In de eerste maand van het nieuwe jaar zitten de kerstkilo’s er meestal helaas nog aan, worden we geconfronteerd met zomervakanties. Hierdoor bedenken we onszelf koortsachtig dat we ten eerste goede voornemens hebben om gezonder te leven en dat we ten tweede in een kleine zes maanden weer op het strand moeten paraderen. Dat betekent maar één ding: afvallen. Om je daarbij te helpen geven we je hierbij 7 praktische tips die in iedere levensstijl passen.

1. Houd een logboek bij

De eerste stap in het afvalproces is (naar ons idee) het bijhouden van een logboek. Dit is de beste manier om inzicht te krijgen in je huidige voedingspatroon en de eerste stap naar bewustwording. De gegevens die je haalt uit dit logboek zijn handig om vervolgens een plan te maken. Welke voeding is niet nodig? Op welke tijdstippen heb je cravings? En waarom heb je dat meestal op die tijden? Sta stil bij je inzichten en kijk welke substituten je hiervoor in de plaats kunt nemen.

2. Kijk naar de juiste verhouding in je voedingspatroon

Je lichaam werkt niet in producten, maar in voedingsstoffen. De bekendste daarvan zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. In een voedingspatroon is het dus belangrijk dat deze verhoudingen kloppen en dat je hiervan voldoende binnenkrijgt.

Om af te vallen hebben we het vooral over de verhouding van deze voedingsstoffen. Wij vinden dat het de volgende indeling moet hebben:

 • 50/40% van je dagelijkse voeding bestaat uit koolhydraten;
 • 40/30% van je dagelijkse voeding bestaat uit eiwitten en tot slot bestaat;
 • 20/10% uit vetten.

Veel mensen schrappen hun koolhydraten uit hun dieet, maar dat is absoluut niet nodig en zelfs slecht om te doen. Je lichaam heeft namelijk energie nodig. Daarnaast bevat een gram eiwitten net zoveel kcal als een gram koolhydraten. Dit is 4 kcal per gram. Vetten bevatten daarentegen meer kcal als eiwitten en koolhydraten. Dus: je valt net zo gemakkelijk af met koolhydraten als met eiwitten. Het gaat puur om de verdeling.

3. Creëer een negatieve energiebalans

In een wereld van voeding- en fitnessgoeroe’s zie je dat je bij veel diëten bepaalde producten en voedingsstoffen moet schrappen om af te vallen. Wij van Visser Health Coach vinden dat absolute onzin. Om af te vallen geldt er één duidelijke wetenschappelijke regel: minder inname dan dat je verbruikt zorgt voor gewichtsafname. Dit komt omdat je lichaam geen producten herkent, maar voedingsstoffen opneemt waar het wat aan heeft.

Natuurlijk verlies je gewicht als je brood uit je voeding schrapt, maar dit komt omdat je een tekort hebt gecreëerd in je energiebalans. Je hebt hoogstwaarschijnlijk je boterhammen vervangen door een product wat minder kcal heeft dan brood.

Als je dagelijks 2000 kcal tot je neemt en wilt afvallen, raden wij je aan om ongeveer 600/700 kcal van je voedingspatroon af te halen. Niet meer, want dit heeft nadelige gevolgen voor je spiermassa.

4. Doe aan krachttraining en werk in circuit vorm

Het belangrijkste in het afvalproces is niet zozeer het aantal kg’s wat we kwijtraken, maar vooral het beter in shape zijn en er strakker uitzien. Hoe we onszelf in de spiegel zien, is vaak belangrijk voor de keuze om af te willen vallen.

Daarom is het dan ook belangrijk om aan krachttraining te gaan doen. En met krachttraining bedoelen we niet een bodypumples, maar over het doen van oefeningen in het krachthonk.

Dit zorgt voor een gespierder en fysiek fitter lichaam. Mijn gouden tip is om te stoppen met de traditionele (en vaak ook saaie) manier van oefeningen doen. Met traditioneel trainen bedoelen we een oefening pakken die je een aantal keer herhaalt, dan even stoppen om te rusten, om vervolgens weer verder te gaan met die oefening. Wat je dan beter in de plaats kunt doen? Een circuit. Dit wil zeggen dat je een aantal oefeningen achter elkaar uitvoert zonder pauze. Hierdoor doe je niet alleen oefeningen in jouw sessie, maar krijg je ook een hogere hartslag en daarom ook een hogere verbranding krijgt. Dus: effectiviteit gegarandeerd!

5. Het zit hem in de dagelijks dingen

Meer sporten en het specifiek doen aan krachttraining, werkt naar ons idee dus positief voor een gespierder en fysiek sterker lichaam en draagt het bij aan het verbranden van kcal en daardoor dus gewichtsverlies.

Maar belangrijker nog: het zit hem in de kleine dingen. Wat we daarmee bedoelen? Pak eens de fiets i.p.v. de auto, neem de trap i.p.v. de lift, loop eens 1000 passen per dag extra (op de stappenteller, tegenwoordig op iedere telefoon) en denk eens na bij de juiste keuzes, vervang bijvoorbeeld ongezonde (hoog in kcal) voor gezondere opties (laag in kcal) en creëer zo ook een negatieve energiebalans. Uiteindelijk zullen al deze aanpassingen jouw lifestyle veranderen en zorgen voor een duurzaam en blijvend resultaat.

6. Eet puur, gezond en denk logisch na

Als je bovenstaande hebt gelezen, kom je er dus achter dat je ook kunt afvallen met snoep, koek en nog meer zoete (of hartige) versnaperingen. Dat is alleen verre van verstandig om te doen, omdat we ons hierdoor niet beter gaan voelen.

Naast afvallen, willen we ook onze spieren voeden en zo gezond mogelijk zijn. Daarom moeten we zorgen dat we de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen en die zitten niet in zoetigheid. Eet dus zoveel mogelijk puur natuur en vul dit aan met producten die bij jou passen.

7. Blijf jezelf

Blijf bij jezelf. Jij bepaalt wat je eet en hoeveel je eet. Een lijstje aanhouden is het makkelijkste wat er is, maar uiteindelijk op de lange termijn niet vol te houden. Het beste is een voedingspatroon creëren wat het beste bij je past.

 

De waarheid over suiker en haar verslaving

suiker verslavingSuiker is een goedje wat we vrijwel allemaal lekker vinden. Denk aan iets wat je graag eet en we durven er een wedje op te leggen dat het veel suiker bevat. Naast dat een overschot aan suiker niet goed is voor je figuur, je tanden en je energiepeil willen we graag even stilstaan bij het gebruik van deze voedingsstof. Er wordt namelijk veel over suikers gesproken. Sommigen beweren bij hoog en bij laag dat het even verslavend is als drugs en anderen roepen enkel ‘het is slecht voor je’. En als je iets vaak genoeg hoort, is het zo toch? Maar hoe zit het nu echt? Wij geven daar graag antwoord op.


Suikers versus drugs

Zoals hierboven vermeld wordt er wel eens beweerd dat suiker even verslavend is als drugs. In zekere zin is er inderdaad een overeenkomst. Net als drugs activeren suikers het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine. Dit geldt ook voor mooie muziek en sporten.

Maar in tegenstelling tot bij het stoppen van alcohol- of drugsgebruik krijg je bij het stoppen met suiker geen onthoudingsverschijnselen en heb je niet steeds meer nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. We kunnen dus niet klakkeloos stellen dat je verslaafd kunt zijn aan de stof suiker. Wel is het zo dat we beloond worden met een prettig gevoel als we dit goedje eten, waardoor we gemotiveerd zijn (en dat ook blijven) om dit tot ons te nemen. Aangezien we in een omgeving leven waarin het niet moeilijk is om aan eten te komen (en zoetigheid in het bijzonder) lopen we dan ook het risico dat we soms meer suiker tot ons nemen dan dat gezond voor ons is.

Bron: voedingscentrum.

Onze diëtist Fleurine over suikers:

Suiker wordt gebruikt als brandstof voor je lichaam, waaronder je hersenen. Suiker is het kleinste bouwsteentje van de koolhydraten. 1 gram koolhydraten leveren 4 kcal. Van suiker zelf word je niet dik. Een overschot aan calorieën maakt je op termijn dik. Als je suiker eet (zoals die veel te lekkere kerstkransjes), maar toch een calorietekort hanteert dan zal je op termijn gewoon afslanken. Een suiker is een suiker en het lichaam maakt daar geen onderscheid in. Van ‘suikervrije’ recepten kun je dus niet onbeperkt eten, het blijven suikers. Nee, ik adviseer je nu niet om op een chocolade dieet over te stappen. Er moet natuurlijk ook worden gekeken naar een product als geheel. Een stuk chocola wat bestaat uit suikers bevat weinig voedingsstoffen in tegenstelling tot een stuk fruit wat bestaat uit suikers maar ook vitamines, mineralen en vezels. Kortom: hou je niet vast aan een ‘suikervrij’ dieet. Je hersenen zullen er niet blij van worden. Geniet van een stukje chocola en zorg ervoor dat het grootste gedeelte van je voedingspatroon bestaat uit een variatie  

aan onbewerkte producten met daarin nuttige en hoogwaardige voedingsstoffen.

Drie tips voor motivatie bij een sportdip

Kou, nattigheid, de donkere maanden en bijkomende drukte overheersen de laatste maanden van het jaar. Een periode waar de sportmotivatie vaak tot een groot dieptepunt zakt, om het dan in januari weer dankzij de goede voornemens uit de kast te halen.

In deze donkere maanden is het nou eenmaal zo dat de motivatie soms ver te zoeken is.  De dagen zijn korter en we ervaren minder energie door het weer, drukte en door het gebrek aan zonlicht. We ploffen wat sneller op de bank en laten ons hoofd wat eerder hangen met de gedachte: “Het komt in het nieuwe jaar wel weer”.

Maar is dat handig? Is er niet altijd wel iets waardoor je het kunt uitstellen? Als je iets écht graag wil, dan ga je er voor.

En juist omdat dit lastig is in deze periode van het jaar, heb ik hierbij drie tips voor je waardoor je die motivatie een boost geeft!

Kleine stapjes

Oké het is druk en het is inderdaad verrekte koud. En oja, het is inderdaad vroeg donker.

Maar: kom op! Je wilt die gezonde levensstijl toch? Dan gaan we ook in deze barre tijde gewoon door. In kleine stapjes. Anders kom je nooit bij je gewenste droomfiguur.

Dus, kleine stapjes. Kort de trainingsduur wat in. Ga bijvoorbeeld in plaats van een uur sporten in de gym, naar een half uur of drie kwartier. In deze tijd moet je wel iets intensiever te werk gaan. Een paar voorbeelden hiervan volgen in de volgende blog.

Maak daarnaast extra meters op de stappenteller, zorg voor extra vitamines en duik op tijd je bed in. Kleine aanpassingen, maar ook die werken.

Plannen

Er is altijd een moment om het uit te stellen. Hierbij een paar klassieke voorbeelden: “Morgen weer een dag”,  of: “Ik doe het straks wel, tijd zat”. Tot slot de koning van de klassiekers: “Ja, maar vandaag heb ik al zoveel voor mijn kiezen gehad, dan hoef ik echt niet meer te gaan sporten hoor. En dat koekje verdien ik eigenlijk ook echt heel erg.”

Iedereen kent het wel. En aan het einde van de rit is het weer zondagavond,  kijken we in de spiegel en balen we dat het weer niet is gelukt. Dit zorgt voor een negatieve prikkel en heeft geen positieve invloed op onze motivatie.

Plannen dus. Hoe eerder jij het inplant in je agenda, hoe minder de kans bestaat dat er andere dingen tussenkomen. Hou het wel realistisch.  Als je weet dat 3x sowieso teveel is,  hou het dan gewoon bij 2x en train wat korter zoals aangegeven in bovenstaande tekst.

Simpelweg doen

Ja, simpelweg doen ja! Er is het hele jaar door wel een smoesje om iets niet te doen. Wil jij jezelf fitter voelen, 10 kg afvallen of dat perfecte lichaam krijgen? Dit behaal je alleen door het hele jaar door te zetten!

Bedenk ook, een fitter lichaam geeft meer energie en dit zorgt er weer voor dat jij die drukke maanden aankan! Hoe fitter het lichaam, hoe sterker het brein! 

 

De voordelen van koud douchen

Onze trainster Victoria was afgelopen zondag op een cursus m.b.t. de methode van Wim Hofman ofwel the Iceman. Hierbij ging zij onder andere in een ijsbad, want kou schijnt vele voordelen te hebben voor je gezondheid. Nu is het natuurlijk zo dat in het najaar iedereen wel een boost voor zijn of haar weerstand kan gebruiken. Dit heb je heel makkelijk zelf in de hand, zonder zelf een ijsbad te kweken of veel geld uit te geven aan subtropische ingrediënten. Hoe? Door 's ochtends of 's avonds je douche een tandje kouder te zetten. 

Dit doet koud douchen voor je gezondheid

Als je dagelijks koud doucht, ben je:

 • Beter bestand tegen ziektes (meer aanmaak van witte bloedlichaampjes); 
 • Stressbestendiger; 
 • Minder vermoeid (koud douchen zorgt ervoor dat hormonen vrijkomen die jouw energielevel een boost geven, je meer kracht en meer snelheid geven); 
 • Actiever bezig met calorieën verbranden (10 minuten koud douchen staat gelijk aan een fiets-workout van 1 uur); 
 • Onbewust meer 'bruin' vetweefsel aan het aanmaken (dit weefsel zorgt ervoor dat energie snel verbrandt en zorgt ervoor dat ons lichaam warm blijft). 

Natuurlijk is koud douchen minder aangenaam dan je vertrouwde douche-sessie met een temperatuur van 38 graden. Bouw het daarom langzaam op, let op je ademhaling en doe het in fases. Steek eerst die grote teen onder de straal, daarna pas je enkel en vervolgens pas je scheenbeen. Ben je een echte koukleum? Geen probleem. Je merkt al verandering als je iedere douchebeurt aflsuit met slechts 30 seconden koud douchen.

Wil je dit ook uitproberen en je gezondheid een boost geven? Wij zijn benieuwd naar je bevindingen. Deel je resultaten via jeffrey@visserhealthcoach.nl, of via onze Facebookpagina op:

https://www.facebook.com/Visser-Health-Coach-123989160976395/?fref=ts 

Kun je afvallen door alleen meer te sporten?

Afvallen en spieropbouw

Afvallen. Voor velen het doel des levens. Met veel hypes, veel voeding- en fitness goeroes en andere opvattingen zien we soms door de bomen het bos niet meer. Verwarrend. Daar scheppen we graag helderheid in. Daarom geven we in dit blog antwoord op de vraag of het mogelijk is om af te vallen door enkel meer te sporten, wat voor een effect afvallen heeft op je spieropbouw en hoe jij nu eigenlijk het maximale resultaat kunt behalen uit je doelstellingen.

De relatie tussen sporten en afvallen

Is het mogelijk om af te vallen door meer te gaan sporten? Het antwoord is eigenlijk heel kort en simpel: het kan wel. Maar snel zal het niet gaan. Gezonder eten heeft veel meer en sneller effect dan meer bewegen of sporten alleen. Om één kilo lichaamsgewicht kwijt te raken, is het nodig om 25 uur extra te wandelen. Een behoorlijke opgave. Bovendien maakt sporten je hongerig en moe, dus is de verleiding om na het sporten meer te gaan eten groot.

Het aanpassen van je voedingspatroon is daarom de eerste en belangrijkste stap als je wilt afvallen. Dit betekent gezond en gevarieerd eten, kleinere porties en dagelijks minder calorieën. Natuurlijk helpt sporten en meer bewegen wel bij het verbranden van calorieën, maar het gaat een stuk sneller met voedingsaanpassingen erbij. Over het algemeen geldt de verdeling: 80/20. Het gaat om 80% voeding en 20% beweging.

Spieropbouw

Hoogstwaarschijnlijk herkenbaar: gewicht verliezen en strakkere spieren willen hebben. En uiteraard logisch: om vollere of strakkere spieren te hebben is het belangrijk dat je die spieren kweekt en voedt. Maar is het dan ook mogelijk om meer spiermassa te creeëren in een afvalproces? Het antwoord is simpel, nee!

Meer spiermassa en gewicht verliezen zijn echter twee aparte doelstellingen. Dit komt omdat je om gewicht te verliezen juist minder energie (calorieën) tot je neemt en om spiermassa aan te komen (volume/ voller) juist meer energie (calorieën) nodig hebt. Dit gaat dus niet samen in 1 doelstelling.

Hierdoor zijn wij dus ook van mening dat je dit apart van elkaar behandelt. Wil je strakker worden, dan kan dat prima door gewicht te verliezen en ernaast krachttraining te doen. Mocht je echt spiermassa erbij willen hebben dan heb je een klein overschot aan calorieën nodig en doe je ernaast uiteraard ook aan krachttraining.

Doelstellingen behalen

Om succesvol te zijn in jouw doelstellingen is het belangrijk dat je hier allereerst naar je eigen lijf kijkt. Kijk hier naar jouw type lichaam, naar je spiermassa en naar je vetpercentage. Zoals eerder vermeld: ieder lichaam is anders. Het zijn dus ook jouw persoonlijke doelstellingen, die niet te vergelijken zijn met die van een ander.

Verder is het belangrijk dat je de doelstellingen los van elkaar koppelt. Ga eerst voor het ene en dan het andere. Hierbij is het belangrijk dat je een goed behandelplan maakt hoe je te werk gaat. We noemen dit periodisering.

Heb je naar aanleiding van ons idee over afvallen en spieropbouw nog vragen? Of wil je zelf graag met een van ons kijken naar jouw persoonlijke doelstellingen? Bericht ons dan via Facebook, mail ons op info@visserhealthcoach.nl

 

Aan de slag; 3 bil oefeningen!

Facebook, instagram en twitter staan er vol mee! Dames in gewaagde poses en looks om te pronken met wat ze hebben en waar ze trots op zijn. Waar ze keihard aan gewerkt hebben!

Jeffrey Visser in het Leidsch Dagblad

Begin januari 2013 stond onderstaand artikel in het Leidsch Dagblad: