Succesverhalen

‘’Van blessure naar halve marathon’’

By 10 april 2020No Comments

Met trots fotografeerde ik vandaag het resultaat op mijn sporthorloge. De corona-maatregelen zijn nog steeds van kracht, dus het hardloopevenement waar ik een halve marathon wilde lopen is geannuleerd. Dat kon mij echter niet tegenhouden.

Ik trok mijn schoenen aan en liep een prach       tig parcours: langs de bloemenvelden van Noordwijkerhout, door de duinen van Noordwijk naar Katwijk, langs de kust en door de bossen. Toegegeven, ik doorkruiste ook een stukje industrie-terrein; dat heb je met een niet-uitgestippelde route 😉

Twee jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit weer zou kunnen. Sinds een ski-accident op mijn 17e is mijn linkerknie de zogenaamde zwakke plek. Die knie liet me o.a. stoppen met squashen, die knie zeurde steeds een beetje bij elke sport. Toen ik in oktober 2018 een motoraccident kreeg waarbij diezelfde knie gekneld kwam te zitten, ging het helemaal mis. De huisarts, sportarts, MRI scanner, en physiotherapeut kwamen eraan te pas. Ruim zes maanden heb ik niet hardgelopen. Telkens als ik weer eens voorzichtig probeerde, ontstond meteen een zwelling en adviseerden de specialisten mij om voldoende rust te nemen voor goed herstel. Het hart zonk mij in mijn schoenen. Ik ben een hardloper. Niet hardlopen heeft een significante impact op mijn zijn. Mede-hardlopers zullen het begrijpen. Niet-hardlopers zullen mij adviseren om een keer zwemmen of fietsen te proberen, dat is minder belastend voor je knie.

Ik train reeds meerdere jaren bij Visser Health Coach en heb het al die tijd fijn gevonden om daar te sporten. In de knieblessure en hardloop-context, werd “fijn” naar een ander niveau getild. Nick en Mieke kwamen met een plan. Als ik zo graag weer wilde hardlopen, dan zouden zij mij daarbij helpen. De trainingen bij Nick focusten op het herstel van mijn knie, het stabiliseren, het sterker maken. De trainingen bij Mieke richtten zich op de core en het verstevigen van elke spier die je (in)direct nodig hebt bij het hardlopen. Geloof me, dat zijn er meer dan ik ooit had beseft. Ineens voelde ik ze allemaal! Ook met mentale steun stonden beiden voor me klaar. Aan motivatie had ik geen gebrek, maar bij het rustig opbouwen en het stellen van realistische doelen was hun begeleiding cruciaal.

Vandaag heb ik voor de tweede keer in mijn leven een halve marathon gerend, in een tijd die 34 minuten sneller was dan de vorige keer; terwijl ik de hele trainingsperiode blessurevrij ben gebleven. Voor ik het motoraccident had, deed ik ook aan hardlopen, maar ik had vaak last van ‘kleine pijntjes’. Daar merk ik nu niets meer van.

Mijn ticket voor de volledige marathon in Amsterdam op 18 oktober 2020 ligt reeds klaar. Nick en Mieke hadden het al over een nieuwe strategy en andere trainingstechnieken om dit soort afstanden op een gezonde manier aan te pakken. Ik heb alle vertrouwen in hun kennis en ben erg blij met hun persoonlijke en toch professionele aanpak.

Nick en Mieke, BEDANKT! en tot op de volgende training 😊

Leave a Reply

Start een gesprek
1
Hoi! Kunnen wij je ergens mee helpen?
Hi! Kunnen we je ergens mee helpen?
Druk op de WhatsApp button om te chatten!