Een sportief begin van je dag is altijd een goed idee, sporten verminderd immers langdurige stress. Of je nu een vroege vogel bent of een (stiekeme) doorslaper, wij zetten in dit blog alle voordelen van sporten in de ochtend op een rij.

Sporten verminderd (langdurige) stress

Wist je dat sporten zeer succesvol is tegen langdurige stress? Je hebt vast wel eens van iemand gehoord dat sporen een “uitlaatklep is” of dat het sporten helpt bij het “leeg maken van hun hoofd”. Sport helpt bij het herstel van onderdelen in je hersenen die het stressgevoel afremmen en hiermee ook zorgen dat de productie van stresshormonen wordt afgeremd.

Tijdens het sporten komen twee belangrijke stoffen vrij: Endorfine en BDNF. Beiden stofjes ondersteunen de hippocampus. De hippocampus zorgt voor een remmende werking bij het aanmaken van het stresshormoon cortisol.

Efficiënter én effectiever

Sporten in de ochtend heeft veel voordelen, je stressleven wordt verlaagd, je metabolisme krijgt een enorme boost en je voelt je lekkerder in je vel. Door te sporten in de ochtend zorg je bovendien voor een goede planning voor de rest van de dag. Na het sporten kan de dag echt beginnen. Je kunt de rest van je dag nu effectiever indelen en je bent bovendien na het werken vrij van sportactiviteiten. Meer tijd dus om heerlijk uitgerust op de bank te hangen.

Maak gezondere keuzes gedurende de rest van de dag

Door in de ochtend te sporten is het gemakkelijker om gedurende de dag gezondere keuzes te maken. Zo kies je sneller om te trap te nemen vs. de lift. Door de mindset die je in de ochtend tijdens het sporten hebt gezet zal je merken dat je gemakkelijker kiest voor gezond.

De nadelen van sporten in de ochtend

Naast alle voordelen zijn er uiteraard ook nadelen aan het sporten in de ochtend te benoemen. In de ochtend is jouw lichaam nog aan het opstarten, vaak zal je dit merken door het gevoel dat je iets minder kracht hebt, vooral bij krachtraining zal dit merkbaar zijn. Om dit effect te beperken zal een goede warming-up zorgen voor een versnelde opstart van het lichaam.

Sporten in de ochtend met een Personal Trainer

Wil je graag sporten en ben je benieuwd hoe onze personal trainers jou hier bij kunnen helpen? Of je nu graag in de ochtend, middag of avond sport; onze Personal Trainers helpen je graag op weg met begeleiding en advies op maat. Vraag vandaag nog een gratis proefsessie aan.