Goed kunnen bewegen begint bij een goed functionerend fundament: de rug. De wervelkolom is de basis van veel bewegingen. Vaak willen we een flexibele rug, maar niet de hele rug hoeft flexibel te zijn om optimaal te kunnen functioneren. De onderrug moet relatief stijf zijn en de bovenrug beweegbaar. Vergelijk het met een katapult. De stick moet stevig zijn om de beweging van de rubberen band door te geven. De onderrug is deze stick. Niet stevige sticks kunnen geen kracht overbrengen.

Vaak proberen we de hele rug flexibel en mobiel te houden. Rugklachten ontstaan ​​vaak doordat het lichaam ergens in de rug stijfheid probeert te creëren. Als dit zou gebeuren op een plek waar het eigenlijk mogelijk zou moeten zijn om te bewegen, zou de hele constructie kunnen worden ontregeld. Dit kan verschillende inspanningsongemakken veroorzaken en ook verdere achteruitgang van het lichaam veroorzaken. Het handhaven van een stabiel stabiel gewricht zorgt voor een optimaal bewegingsbereik voor het actieve gewricht waaraan het is bevestigd.

Hoe ontstaat rompstijfheid?

Je kunt stabiliteit, oftewel rompstijfheid, creëren door de tentlijnen gespannen te houden. Als je aan de basis van de wervelkolom denkt als de tentstok die rechtop moet blijven staan, zijn de spieren die eromheen lopen de tentlijnen. Om de tentstok rechtop te houden, moet de draad aan elke kant even strak zijn. Als we de spieren rond de romp onevenredig gebruiken (bijvoorbeeld alleen de buikspieren trainen of de buikspieren strak houden tijdens de training), raakt het bewegingspatroon uit balans. Je kunt de stijfheid van je romp vergroten door de spieren rondom jeromp proportioneel te trainen. Je kunt dit doen met oefeningen die je romp uitdagen om recht te blijven, zoals dead bug, planken en zijplanken. Maar natuurlijk zijn er ook oefeningen om de been/ rugspieren te versterken en de rompstijfheid te waarborgen. Zoals bij de back squat, deadlift en voorovergebogen roeien.

Je ademhaling

De ademhaling moet richting de buik zijn. Wanneer je een goede buikademhaling behoudt, zowel in rust als wanneer je jezelf inspant, treedt automatisch rompstijfheid op. De druk die de adem van binnenuit uitoefent op de rompspieren en middenrif zorgt ook voor spanning op de tentlijn, wat bijdraagt ​​aan rompstijfheid. Een goede ademhaling is de basis van een goed functionerende wervelkolom en een goed functionerend bewegingsapparaat.

Wil jij optimaal trainen onder begeleiding? Neem dan contact op met onze personal trainer.