Wist je dat het gebruik van onder andere mobiele telefoons en tablets in verband gebracht wordt met een verstoord slaapritme? Je hebt het vast wel eens een keer gelezen, blauw licht in combinatie met slapen staat vrijwel garant voor slaapproblemen.

Wanneer onze hersenen licht opvangen wordt dit door de hersenen gezien als een signaal om wakker te worden, dit is een natuurlijk proces. Onze ogen bevatten cellen die gevoelig zijn voor blauw licht en hiermee ons circadiaans ritme beïnvloeden (24 uursritme). Door blootstelling aan blauw licht in de avond, vlak voor het slapen gaan, wordt de aanmaak van melatonine onderdrukt, dit is een hormoon dat aangemaakt wordt in de avond en bijdraagt aan een goede nachtrust.

Hedendaagse kunstlicht zorgt ervoor dat wij langer blootgesteld worden aan fel (blauw) licht. Een goed voorbeeld is een moderne LED Lamp, deze is tegenwoordig even fel als zonlicht middag op een zonnige dag. We kunnen hieruit opmaken dat kunstlicht in de avond geen goede combinatie is met een goede slaapritme, kunstlicht geeft in de avond een “weksignaal” af.

Het blauwe lichtspectrum in blauw licht van beeldschermen is, net als blauw in wasmiddel, een witmaker. Wit wordt witter door toevoeging van blauw. Blauw licht is nog feller dan daglicht, waardoor ons circadiaans ritme nog verder verstoord wordt. Ook al is de gevoeligheid per individu verschillend, minder blootstelling aan blauw licht leidt tot een betere nachtrust.

Wil je toch genieten van een onverstoorde slaapritme? De meeste telefoons en tablets zijn tegenwoordig voorzien van zogenaamde blauwlichtfilters. Het is aan te raden dit ook daadwerkelijk te gebruiken. Wil je het helemaal goed doen? Stop dan twee uur voor het slapen gaan met het gebruik van mobiele apparaten.

Challange:
Probeer twee uur voor het slapen gaan zo min mogelijk gebruik te maken van mobiele apparaten of beeldschermen.

Hou 2 weken lang bij in een tabel of je beter in slaap kunt komen als je dit doet.

Slaap lekker!