In het voorjaar van 2020 waren grappen over coronakilo’s goed om te lachen. Een jaar na het begin van de COVID-19-pandemie grinnikt niemand over het gewicht dat ze tijdens quarantaine hebben bereikt.

Maar blijf niet bij de pakken zitten als je pandemische kilo’s hebt aangeslagen. We zitten thuis, we bewegen minder en hebben gemakkelijk toegang tot snacks. Bovendien kunnen hormonen die vrijkomen als reactie op stress ervoor zorgen dat je lichaam calorieën vasthoudt. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is om een ​​gezond gewicht te behouden. Hier leest je hoe je aan de slag gaat.

10 tips voor pandemisch gewichtsverlies

Klaar om gezondere keuzes te maken? Het veranderen van uw eetgewoonten en lichaamsbeweging hoeft niet overweldigend te zijn. Ingewikkelde diëten waarvoor uitgebreide boodschappen en maaltijdbereiding nodig zijn, kunnen op dit moment te moeilijk of te stressvol zijn om aan te pakken. Deze tips helpen je om beter te eten en meer te bewegen:

1. Log je eten in

Of je nu een app of alleen een papieren notitieboekje gebruikt, het bijhouden van een voedingsdagboek kan je helpen eetpatronen te identificeren en je meer bewust te worden van wat (en wanneer) je eet.

2. Maak een plan

Vooruit plannen is de sleutel tot het maken van gezonde keuzes (zelfs als het leven op je pad komt). Probeer snelle, gezonde maaltijden te vinden waar je terecht kunt als je in de verleiding komt om uit eten te gaan. En net zoals je een vergadering op het werk zou plannen, plan je tijd om te sporten. Als je de tijd niet blokkeert of een plan maakt, is de kans groter dat je het overslaat of excuses verzint.

3. Bewaar voedsel uit het zicht, uit het hart

Probeer je thuiskantoor ver van de keuken op te zetten. En blijf junkfood het huis uitlokken.

4. Pauzeer voordat je gaat eten

Als je denkt dat je honger hebt, drink dan een glas water en leid jezelf 10 minuten af ​​voordat je een hapje gaat eten. Neem de tijd om te beslissen of je echt honger hebt, of je je gewoon verveelt of gestrest bent.

5. Drink je calorieën niet

Calorieën in frisdrank en alcohol bieden geen voeding, en ze tellen snel op. Grijp in plaats daarvan naar water, ongezoete thee of suikervrije dranken. Door gehydrateerd te blijven, blijf je ook langer vol.

6. Heroverweeg comfort food

Eenvoudige koolhydraten zoals brood, koekjes en bewerkte voedingsmiddelen kunnen op korte termijn bevredigend zijn. Maar ze maken je hongeriger en hebben meer kans om later te veel te eten. Eet meer magere eiwitten en vezelrijke koolhydraten, zoals zoete aardappelen, zodat je je verzadigd voelt en je bloedsuikerspiegel gedurende de dag op peil blijft.

7. Sla populaire diëten over

Het uitsnijden van hele voedselgroepen is niet duurzaam. Breng in plaats daarvan kleine wijzigingen aan die je op de lange termijn kunt volhouden.

8. Zoek activiteiten die je leuk vindt

Of het nu gaat om een wandeling, dansen terwijl je aan het schoonmaken bent of yogavideo’s in je woonkamer, de sleutel is om lichaamsbeweging te vinden die niet aanvoelt als een klus.

9. Begin ergens

Je hoeft niets speciaals te doen. Sta op en loop. Begin met 10 minuten per dag. Na verloop van tijd zal dat oplopen tot 15 minuten, dan 20 enzovoort. Uiteindelijk zal lichaamsbeweging een gewoonte worden.

10. Vraag om hulp

Obesitas is een ziekte, net als hartaandoeningen of diabetes. En er zijn veel benaderingen om het te behandelen. Sommige mensen vinden het lastig om op zelfstandige basis af te vallen en hebben hulp nodig. Daar komt personal training van pas. We gaan samen aan de slag en doen alles op jouw maat. Vraag een intakegesprek aan en doe een gratis eerste proefsessie, zodat we samen jouw doel kunnen behalen. Weg met die coronakilo’s!