Kun je echt 5 kilo afvallen in een week? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar als je het internet gelooft, is het mogelijk. Er zijn talloze crashdiëten die je kunnen helpen om binnen enkele weken 10 kg kilo meer af te vallen. Maar werken deze strategieën voor gewichtsverlies op lange termijn echt? En als je in 1 week 5 kilo kunt afvallen, is dat dan nog wel gezond? En hoe zorg je ervoor dat die verloren kilo’s voorgoed wegblijven?

5 kilo afvallen

5 kilo afvallen in één week door weinig te eten

Op het internet zijn talloze zogeheten crashdiëten te vinden waarmee je in 1 week 5 kilo kunt afvallen, dit zijn vaak enorm strenge programma’s met een streng voedingspatroon. Deze crashdiëten zijn echter allesbehalve gezond en zullen je lichaam uithongeren en daarnaast is het veelal vocht wat je verliest aan gewicht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je tijdelijk snel gewicht verliest, maar het is niet gezond en bovendien zal het gewichtsverlies niet lang aanhouden. Het is beter om voor een gezond en haalbaar dieet/ voedingspatroon te kiezen waarbij je op de lange termijn je streefgewicht kunt blijven volhouden. Als je het toch wilt proberen om in een week 5 kilo af te vallen, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je niet meer dan 1100 (vrouwen)/ 1500 (mannen) calorieën per dag binnenkrijgt, een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen. Zorg wel voor zoveel mogelijk eiwit in je dieet om zo min mogelijk spiermassa te verliezen. Mocht je dit willen doen dan raden wij begeleiding aan, zeker bij sportvasten of ketodieet.

Het jojo-effect

Zoals je gelezen hebt is het dus mogelijk om in één week 5 kilo af te vallen. Maar het is belangrijk om te weten dat dit nooit gezond is op lange termijn en bovendien zal het gewichtsverlies niet lang vol te houden zijn en ook vooral uit vocht bestaan. Als je op deze manier wilt proberen af te vallen, zal je snel weer aankomen (vocht) omdat je lichaam in paniek raakt en de verloren kilo’s weer aan gaat vreten. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd en is iets wat je absoluut wilt voorkomen. Het is daarom belangrijk om voor een gezond en haalbaar dieet/ voedingspatroon te kiezen waarbij je op de lange termijn je streefgewicht behaald en kunt blijven volhouden. Een crashdieet kan je wel helpen om in korte tijd snel gewicht te verliezen, maar het is niet gezond (zonder de juiste begeleiding) en bovendien zal het gewichtsverlies niet lang vol te houden zijn.

Hulp nodig met gezond afvallen? Kies voor personal training

Als je hulp nodig hebt met gezond afvallen, is personal training een uitstekende optie. Een personal trainer kan je helpen met het opstellen van een gezond en haalbaar dieet en je motiveren om je streefgewicht te bereiken. Bovendien krijg je met personal training ook nog eens professionele begeleiding en advies op maat, waardoor je sneller en gezonder kunt afvallen.