Kun je echt 5 kilo afvallen in een week? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar als je het internet gelooft, is het mogelijk. Er zijn talloze crashdiëten die je kunnen helpen om binnen enkele weken 10 kg kilo meer af te vallen. Maar werken deze strategieën voor gewichtsverlies op lange termijn echt? En als je in 1 week 5 kilo kunt afvallen, is dat dan nog wel gezond? En hoe zorg je ervoor dat die verloren kilo’s voorgoed wegblijven?

5 kilo afvallen

5 kilo afvallen in één week door weinig te eten

Op het internet zijn talloze zogeheten crashdiëten te vinden waarmee je in 1 week 5 kilo kunt afvallen, dit zijn vaak enorm strenge programma’s met een streng voedingspatroon. Deze crashdiëten zijn echter allesbehalve gezond en zullen je lichaam uithongeren en daarnaast is het veelal vocht wat je verliest aan gewicht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je tijdelijk snel gewicht verliest, maar het is niet gezond en bovendien zal het gewichtsverlies niet lang aanhouden. Het is beter om voor een gezond en haalbaar dieet/ voedingspatroon te kiezen waarbij je op de lange termijn je streefgewicht kunt blijven volhouden. Als je het toch wilt proberen om in een week 5 kilo af te vallen, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je niet meer dan 1100 (vrouwen)/ 1500 (mannen) calorieën per dag binnenkrijgt, een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen. Zorg wel voor zoveel mogelijk eiwit in je dieet om zo min mogelijk spiermassa te verliezen. Mocht je dit willen doen dan raden wij begeleiding aan, zeker bij sportvasten of ketodieet.

Het jojo-effect

Zoals je gelezen hebt is het dus mogelijk om in één week 5 kilo af te vallen. Maar het is belangrijk om te weten dat dit nooit gezond is op lange termijn en bovendien zal het gewichtsverlies niet lang vol te houden zijn en ook vooral uit vocht bestaan. Als je op deze manier wilt proberen af te vallen, zal je snel weer aankomen (vocht) omdat je lichaam in paniek raakt en de verloren kilo’s weer aan gaat vreten. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd en is iets wat je absoluut wilt voorkomen. Het is daarom belangrijk om voor een gezond en haalbaar dieet/ voedingspatroon te kiezen waarbij je op de lange termijn je streefgewicht behaald en kunt blijven volhouden. Een crashdieet kan je wel helpen om in korte tijd snel gewicht te verliezen, maar het is niet gezond (zonder de juiste begeleiding) en bovendien zal het gewichtsverlies niet lang vol te houden zijn.

Een gezonder alternatief om in één week 5 kilo af te vallen

Het is duidelijk dat crashdiëten niet werken en bovendien ongezond zijn. Daarom raden we aan om meer tijd te nemen dan slechts één week om op een verantwoorde manier 5 kilo te verliezen. Door een gebalanceerd dieet te volgen en voldoende te bewegen, creëer je een gezonde levensstijl. Op deze manier kun je duurzaam gewicht verliezen en je gewicht behouden. Het hoeft echter ook geen eeuwigheid te duren. Dus als je toch snel wilt afvallen, let dan op het volgende:

Beperk de inname van (snelle) koolhydraten

Koekjes, snoep, chips en taart bevatten veel snelle koolhydraten, met name suikers. Beperk dus de consumptie hiervan. Ook brood, pasta, rijst, aardappelen en noedels zijn rijk aan koolhydraten. Het is echter prima om deze voedingsmiddelen wekelijks te eten. Let er wel op dat je voornamelijk volkoren granen eet en kies voor zilvervliesrijst. Je kunt ook kiezen voor langzame koolhydraten zoals havermout, zoete aardappel en quinoa.

Zorg voor voldoende inname van eiwitten, gezonde vetten en groenten

In plaats van koolhydraten is het beter om meer eiwitten, gezonde vetten en groenten te eten. Denk aan eieren, kip, vis, vlees en kwark. Gezonde vetten zijn te vinden in avocado, zalm, zaden, noten en pitten. Wat betreft groenten, focus vooral op groene bladgroenten zoals broccoli, spruitjes, spinazie en boerenkool. Deze laatste twee kun je ook gemakkelijk toevoegen aan smoothies. Een eenvoudige manier om meer groenten binnen te krijgen!

5 kilo afvallen in 1 week, gezonde voeding

Begin met krachttraining

Door krachttraining te doen, train je je spieren. Het goede nieuws is dat je niet alleen calorieën verbrandt tijdens deze oefeningen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je verbruikt, zelfs als je niet aan het sporten bent. Dit maakt het dus steeds gemakkelijker om meer calorieën te verbranden.

Hulp nodig met gezond afvallen? Kies voor personal training

Als je hulp nodig hebt met gezond afvallen, is personal training een uitstekende optie. Een personal trainer kan je helpen met het opstellen van een gezond en haalbaar dieet en je motiveren om je streefgewicht te bereiken. Bovendien krijg je met personal training ook nog eens professionele begeleiding en advies op maat, waardoor je sneller en gezonder kunt afvallen.