Voor sommigen is het duidelijk, voor anderen is het een probleem dat elke dag terugkeert: slapen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Slaap en Waak Onderzoek (NSWO) vindt meer dan 40% van de Nederlanders dat ze te weinig slaap krijgen. Meer dan de helft is na het opstaan moe, 15% is zelfs erg moe. Wat gebeurt er en wat kunnen we eraan doen?

Waarom slapen we?
We brengen een groot deel van ons leven slapend door, gemiddeld een derde van de tijd. Slaap is essentieel. De vraag waarom we slapen is nog niet volledig opgehelderd, zelfs niet door wetenschappers. Hersencellen en geheugen zullen zich waarschijnlijk ontwikkelen, en slaap is de ondersteunende taak van het lichaam. Onze hersenen trekken bijvoorbeeld samen tijdens de slaap om afvalstoffen beter af te voeren. Gebrek aan slaap maakt je prikkelbaar en afgeleid, en kan ook hoofdpijn en depressie veroorzaken. Slaapgebrek verstoort onze regelsystemen. Gebrek aan slaap wordt ook geassocieerd met een verhoogd risico op obesitas. Mogelijk geldt dit alleen voor mensen die er gevoelig voor zijn. Er is ook een duidelijk verband met hart- en vaatziekten en slaaptekort.
Waarom slapen we niet?
Idealiter slapen we als volwassenen 6 tot 9 uur per dag. Hoeveel uur slaap iemand nodig heeft, is een per persoon verschillend. De efficiëntie waarmee een persoon overdag wakker wordt en functioneert, geeft aan of de hoeveelheid slaap voldoende was. Je kunt wennen aan meer of minder uren slaap, maar tot op zekere hoogte. Dan ontstaat er een schuld. Deze schuld zal moeten worden betaald. Dit kan tijdens het slapen, maar ook door dutjes te doen die 0,5 tot 10 seconden kunnen duren.
Veel mensen vinden het onmogelijk om in slaap te vallen of de hele nacht door te slapen. Dit kan komen door bijvoorbeeld piekeren, het drinken van teveel cafeïne gedurende de dag, het hebben van jonge kinderen, een snurkende partner, of complexere slaapstoornissen. Soms kunnen slaapproblemen worden opgelost met behulp van hypnotica. Voordat je met een behandeling begint, wordt aanbevolen om de volgende tips in acht te nemen:
1. Ga alleen dan naar bed wanneer je je slaperig voelt.
2. Gebruik het bed alleen om te slapen.
3. Als je niet na 10 tot 15 minuten in slaap valt, sta dan op en ga naar een andere kamer.
4. Als je nog steeds niet in slaap kunt vallen, herhaal dan instructie 3.
5. Zet de wekker altijd op een vaste tijd ongeacht de hoeveelheid slaap die je hebt gehad .
6. Vermijd dutjes overdag.