Als we ons willen inzetten voor onze gezondheid, kan slaap worden verwaarloosd. In feite kent iedereen het belang van slaap, maar weinigen maken er een prioriteit van.

Het belang van slaap op jouw prestaties

Van (te) weinig slaap wordt niemand beter. Te weinig slaap vermindert niet alleen onze vitaliteit, maar kan op de (lange termijn) zelfs leiden tot gezondheidsproblemen. Ook op het werk (door verminderde productiviteit) en training worden we minder alert en presteren we minder goed.

Als gevolg hiervan heeft slaap invloed op je kracht, prestaties en algehele gezondheid. Ook ben je gevoeliger voor stress als je te weinig slaapt of slaaptekort hebt. Zelfs de kans op overgewicht neemt toe door een verhoogde eetlust en een verhoogde stofwisseling door inspanning/oefening.

Volwassenen slapen gemiddeld 7 tot 9 uur. Een inactieve persoon heeft doorgaans voldoende aan 8 uur slaap, terwijl een actieve atleet tot 9 uur nodig heeft om te herstellen.

Als je overdag niet rust, kan het zijn dat je te weinig slaapt, bijvoorbeeld door onverklaarbare vermoeidheid, dutjes, neiging tot dommelen, concentratie- en geheugenproblemen. Oorzaken van slaaptekort kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: intern (gedachten, gevoelens, zorgen), extern (cafeïne, medicatie, schermgebruik) en gewoonte (ritme en regelmaat, slaaprituelen).

Een aantal tips:

  • Houd zoveel mogelijk hetzelfde ritme aan. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend.
  • (Kracht)training kan je slaap en slaapkwaliteit verbeteren.
  • Neem geen schermen/elektronica mee in het bed. Dit zorgt voor te veel stimulatie en blauw licht kan je circadiane ritme verstoren.
  • Zorg dat je slaapkamer koel en donker is. De ideale temperatuur ligt rond de 18 graden.
  • Als je vaak naar buiten moet om te plassen, beperk dan de vochtinname voordat u naar bed gaat.
  • Eet koolhydraten 1-3 uur voor het slapengaan. Dit verhoogt de opname van heilzame stoffen die je kalm en slaperig maken.
  • Doe overdag dutjes. Een dutje van 10 tot 30 minuten kan de prestaties gedurende ongeveer 2,5 uur na een dutje verbeteren.